16:8 dieten

Många är vi som sista tiden givit någon form av nyårslöfte och i många fall handlar det om att gå ner vikt.

Så jag tänkte idag ge er ett litet hälsotips som jag själv kör med. Det handlar i första hand inte om att gå ner i vikt utan att bli mer hälsosam men samtidigt som du gör detta så försvinner eventuella extrakilon i bra takt. Win win 😀

Hemligheten är periodfasta. Många tänker kanske på 5:2 dieten som faktiskt kan vara lite besvärlig att hålla sig till men jag använder mig av 5:2 s uppdaterade, MER GENOMFÖRBARA uppföljare 16:8.

16:8 innebär att du i regel äter under 8 av dygnets 24 timmar och fastar de resterande 16. Du kan alltså själv bestämma vilka klockslag som fungerar bäst anpassat till din egen vardag. Tex att äta mellan 09:00 och 17:00 eller mellan 12:00 och 20:00 och så vidare.

För mig som ofta inte är så sugen på frukost har det passat bra att börja äta vid lunch, då blir inte den vakna tiden som jag “inte får äta” så lång, för vi sover ju förhoppningsvis bort en del av den också.

Det finns en stadig uppfattning om att frukost är det viktigaste målet på dagen och även att vi behöver äta var tredje timma för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Men forskning har visat på att:

  • Periodisk fasta hjälper till att sänka och reglera blodsockernivåerna samt ökar insulinkänsligheten vilket leder till en minskat insulinpåslag vid måltider och därmed minskad risk för diabetes och mindre fettinlagring.
  • Nivåerna av blodfetter i kroppen sänks vilket förebygger hjärt-kärlsjukdomar och blodtrycket sänks.
  • Kroppen går inte lika lätt upp i vikt om man skulle fuska med kalorierna någon gång då den periodiska fastan som man genomgår varje dygn återställer kroppens förbränning p.g.a. blodsockernivåerna hinner sjunka och ligger även på lägre nivåer totalt under dygnet vilket inte ger lika stora insulinpåslag vid måltid. Insulinpåslaget i sig är det som gör att kroppen lagrar in fett.

Tidigare trodde vi att vi skulle undvika fett i så stor mån vi kunde för att inte gå upp i vikt men det har forskats fram att det är sockret som är den största boven till viktuppgång och ohälsa.

Sockret ger insulinpåslag det gör inte fettet på samma sätt. Äter du socker och fett samtidigt blir dock fettet mer skadligt än för sig själv då sockret är även boven som orsakar inflammationen i våra blodkärl och därmed lagras blodfetter in som gör kärlen stela.

För att dieten ska fungera så bra som möjligt så gäller det även att äta hälsosam mat och alltså inte vräka i sig en massa mat med hög sockerhalt varje dag under de timmar man får äta och med det menar jag lösgodis, läsk m.m. för då blir det svårare att hålla fastan. När vi får i oss socker triggas kroppens hungerkänslor och vi luras till att äta mer än vad vi behöver rent energi och näringsmässigt.

När kroppen fastar så får våra organ vila och immunförsvaret behöver inte försvara sig mot angripare som vi får i oss via maten.

Efter tolv timmars fasta börjar kroppen bryta ner egna celler till energi och den börjar med bl.a. vita blodkroppar som är en del av vårt immunförsvar. När dessa bryts ner börjar kroppen producera nya pigga soldater vilket gör att vi får en större motståndskraft mot sjukdomar.

En annan positiv sak är att levern får chans att avgifta kroppen ordentligt, När vi äter socker eller kolhydrater som omvandlas till socker så arbetar levern med att ta hand om detta och hinner då inte avgifta kroppen från alla miljögifter, bekämpningsmedel etc som vi får i oss.

Om vi inte kan avgifta oss ordentligt blir vi trötta, trögtänkta och mer infektioner m.m.

Bygga muskler

För den som tränar är 16:8 går det utmärkt att använda sig av då muskeluppbyggnaden boostas om man äter direkt efter träningen eller något litet innan. Man kan t.ex. alltså fasta fram till förmiddagen, träna och sedan påbörja sitt 8 timmars ätfönster.

Du måste såklart inte följa dieten strikt hela veckan lång då den ger goda resultat i vilket fall men ju fler dagar desto större effekt. Vill du ha en helt vanlig dag eller fuskar med tiderna om du t.ex är bjuden på middag eller liknande så gör det ingenting. DET VIKTIGA är att det blir en god vana och grundpelare i vardagen.

Hur mår jag på 16:8

För mig har detta inneburit att jag inte längre upplever blodsockerfall som påverkar humöret inemellan måltiderna. Jag känner mig piggare och klarare i tanken. Uthålligheten har ökat både fysiskt och psykiskt och jag känner mig renare och lättare i kroppen.

Tänk dig att du under en hel helg är bortbjuden och äter en MASSA mat med goda vänner och praktiskt taget utan uppehåll. Hur mår du efteråt? Förhoppningsvis mår du bra men antagligen känner du dig uppblåst, överdrivet mätt och framförallt trött. Jämför detta med en dag då du äter lagom portioner av lätt nyttig mat där du hinner bli riktigt hungrig emellan och hinner göra annat som att röra på dig eller kanske skapa något kreativt.

Så känns det för mig efter att ha börjat med 16:8. Kroppen får vila, man njuter av maten när man väl äter ( och behöver dessutom inte hålla på att räkna en massa kalorier ) och istället för ett ständigt socker sug och tankar på mat så kan man fokusera på annat. 😀

Hoppas att jag med detta inlägg lyckats ge verktyg och inspirera någon till en lite hälsosammare livsstil, undrar ni mer om 16:8 eller något annat så är ni välkomna att kommentera här nedan.

Kram!<3

Shoppa skönhet på rea

1 tanke på “16:8 dieten”

Lämna en kommentar

20 − 5 =